Renoveringar och underhåll

Medlemmarnas ansvar

Såsom framgår i Brf Majgårdens stadgar,  35 §, ansvarar medlemmarna för att hålla det inre av lägenheten i gott skick.

Medlemmarna har rätt att genomföra många typer av reparationer i sin lägenhet utan att meddela styrelsen. Det gäller exempelvis renovering av ytskikt som målning, tapetsering eller omläggning av golv. Allt arbete ska utföras fackmannamässigt, enligt gällande branschregler och vid behov av behörig personal.

Såsom framgår i föreningens ordningsregler är det viktigt att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Förlägg därför sådant arbete till dagtid och förvarna dina grannar några dagar i förväg när mer omfattande arbeten ska utföras.

Fordon som används i samband med renoveringsarbeten får inte blockera gång-/cykelvägar under längre perioder. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar också för att anlitade entreprenörer/hantverkare inte parkerar sina fordon på ett sådant sätt att gårdens gräsmattor eller planteringar förstörs. Ingen parkering får ske på grannföreningarnas mark.

Styrelsetillstånd vid väsentlig förändring

Vid väsentlig förändring av lägenheten krävs, enligt bostadsrättslagen 7 kap 7 §, styrelsens tillstånd. Med väsentlig förändring avses:

1. ingrepp i en bärande konstruktion,

2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,

3. installation eller ändring av anordning för ventilation,

4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller

5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Om du är osäker på vad som gäller i ditt fall, hör av dig till styrelsen och fråga!

Det vägledande för styrelsens beslut är att förändringen inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem.

Vid en förfrågan till styrelsen bör medlemmen visa att förändringarna kommer genomföras på ett fackmannamässigt sätt. Föreningen kan i vissa fall be om en hållfasthetsberäkning, utlåtande, intyg eller liknande. Om myndighetstillstånd krävs åligger det medlemmen att införskaffa sådana.

Det kan också nämnas att inga ingrepp får göras i fasaden, exempelvis på balkongen.

Om en medlem utför en åtgärd i strid med ovanstående kan styrelsen, i enlighet med bostadsrättslagen 7 kap 12 a § samt 18 §, uppmana medlemmen att omgående återställa det som gjorts. Om detta inte sker kan medlemmen bli uppsagd och tvingas flytta. Vid ändringar som medför allvarliga risker kan föreningen återställa ändringarna på medlemmens bekostnad.

Undvik vattenläckor och felaktig ventilation

Det är viktigt att noga tänka igenom förändringar som avser ledningar för vatten/avlopp, el och ventilation då de, om de inte genomförs korrekt, kan åsamka skada och kostnader för både medlemmen själv och andra medlemmar. Utifrån föreningens erfarenhet kan exempelvis nämnas:

Vattenläckor kan skapa långvariga och kostsamma skador

  • Var mycket noga med att förändringar som avser vatten sker fackmannamässigt av behörig personal, exempelvis installation av tvättmaskin, diskmaskin och ny utrustning i badrummet.
  • Håll fortlöpande uppsikt över våtutymmen och våtutrustning (tvättmaskin, diskmaskin, etc.). Uppfyller äldre installationer dagens standard? Finns risk att slitage orsakar läckor i äldre tätskikt?

Förändring av ventilationen

  • Som framgår ovan kräver förändring av ventilation styrelsens tillstånd. Det kan också nämnas att förändring av ventilationen i lägenheten måste uppfylla kraven vid obligatorisk ventilationskontroll (OVK) som sker med några års mellanrum. Det handlar exempelvis om att ventiler inte får täppas till och att köksfläkt inte får anslutas till självdragskanaler (köksfläktar ska ha kolfilterfläkt med utblås i rummet). Även vid rumsavdelning (nya väggar) är det viktigt att ta hänsyn till att ventilationen fungerar fullgott.